We kennen het allemaal, natuurlijk. Je hebt je nieuwe kantoor, bedrijfspand of huis prachtig ingericht, en dan blijft er altijd die vraag: “wat doen we met het licht en waar te beginnen?!” Verlichting kun je simpelweg opsplitsen in twee categorieën. Enerzijds heb je lampen nodig om dingen goed zichtbaar te maken en voldoende werklicht te creëren, en anderzijds is licht ook een voorname sfeermaker, waarmee je warmte, diepte en intimiteit kunt genereren. Door hier slim mee om te gaan en te spelen met de mogelijkheden, kun je deze twee dingen vaak combineren. Ook speelt daglicht een grote rol, dus bedenk vooraf of de ruimte die je gaat verlichten veel overdag, of juist ’s avonds wordt gebruikt. 


We geven je hieronder vast wat simpele vuistregels mee.

Licht van boven is voornamelijk bedoeld om dingen goed zichtbaar te maken, maar laat niet alles vanuit het plafond komen. Zoek bijvoorbeeld naar tussenoplossingen, door lampen die omlaag schijnen wat lager op te hangen, of neer te zetten op kasten of bureaus.

Zorg voor voldoende dimmers. Een lamp die je kunt dimmen kun je zowel gebruiken om dingen zichtbaar te maken, als om sfeer te creëren.

Voor mooie dieptewerking kun je een lamp over de muur schijnen en je wat licht “verstoppen” achter een kast of bloemstuk werkt zeer verrassend.

Ook voor het aanlichten van kastplanken en meubilair bestaan prachtige oplossingen waarmee je op eenvoudige wijze een strakke highlight creëert.

Zorg er kort gezegd voor dat je op veel verschillende plekken lampen hebt, welke gezamenlijk voor een mooi geheel zorgen.